تزریق کورتون برای درمان وزوز گوش

تزریق کورتون برای درمان وزوز گوش

وزوز یا تینیتوس گوش چیست؟

وزوز یا شنیدن صدا در گوش یا سر ممکن است برای هر فردی در هر سنی دیده شود. امروزه به علت افزایش استفاده از هندزفری بخصوص با صدای بلند، افزایش استرس‌ها و درگیری‌های ذهنی، تغذیه نامناسب و... شیوع وزوزگوش رو به افزایش است.

به هرنوع صدایی که در گوش یا سر در محیط ساکت و بدون حضور منبع صوتی شنیده شود وزوز یا تینیتوس گفته می‌شود. از مهمترین علت‌های شروع وزوزگوش کم شنوایی در یک یا چندین فرکانس شنوایی می‌باشد.

علاوه بر کم شنوایی بیماری‌های گوش(بیماری منییر، چسبندگی استخوانچه‌ها، تومور‌های شنوایی، سکته گوش، پارگی پرده گوش، عفونت گوش میانی یا داخلی، جرم یا واکس گوش)، سایر بیماری‌های بدن(دیابت، ‌ام اس، کم کاری تیروئید)، ضربه صوتی شدید، حضور در محیط پرسروصدا، ضربه روحی شدید، استرس و درگیری‌های ذهنی، دارو‌های آسیب‌رسان به سیستم شنوایی و... از عامل‌های شروع وزوز گوش یا تشدید آن می‌باشند.

مهمترین عامل های شروع وزوز یا صدا در گوش

کم شنوایی

ضربه صوتی شدید

حضور در محیط پرسروصدا

بیماری منییر

بیماری اتواسکلروزیس

تومورهای عصب شنوایی

سکته گوش

پارگی پرده گوش

عفونت گوش میانی

جرم یا واکس گوش

دیابت

بیماری ام اس

کم کاری تیروئید

ضربه روحی و احساسی

استرس و اضطراب

داروهای اتوتوکسیت

  • توجه۱: کم شنوایی به معنی مشکل در شنیدن یا درک کلمات نمی‌باشد. افت شنوایی حتی در یک فرکانس بدون آسیب در شنیدن صدا یا درک کلمات می‌تواند عاملی برای شروع وزوزگوش شود.
  • توجه۲: شروع وزوز گوش وابسته به وجود ۲ یا بیشتر از عامل‌های بیان شده می‌باشد و تنها یک عامل نمی‌تواند سبب شروع وزوز شود.

کورتون چیست؟

کورتیکواستروئید‌ها یا به اصطلاح عامیانه کورتون (Cortone) معمولاً به عنوان استروئید‌ها شناخته می‌شوند و به نوعی داروی ضد التهابی هستند. کورتون‌ها معمولاً برای درمان بیماری‌های روماتولوژیک مانند آرتریت روماتوئید، لوپوس یا واسکولیت (التهاب رگ‌های خونی) استفاده می‌شوند.

کورتیکواستروئید‌های خاص شامل دارو‌های کورتیزون و پردنیزون است. استرویید‌ها یا کورتون‌ها به ۲ صورت موضعی یا سیستمیک(منظور از طریق جریان خون در تمامی سیستم بدن منتقل می‌شود) مورد استفاده قرار می‌گیرند.

دارو‌های استروئیدی موضعی به صورت تزریق در مفاصل، قطره چشم، قطره گوش و کرم‌های پوستی است اما استروئید‌های سیستمیک به صورت دارو‌های خوراکی یا تزریق داخل عروق و ماهیچه مورد استفاده قرار می‌گیرند.

دارو‌های کورتون چگونه عمل می‌کنند؟

همانطور که در بخش بالا بیان شد دارو‌های کورتون نقش ضدالتهابی دارند که سبب کاهش التهاب و کاهش فعالیت سیستم ایمنی بدن می‌شوند. دارو‌های کورتون تولید مواد شیمیایی که باعث التهاب می‌شوند را کاهش می‌دهند. این عمل به کاهش آسیب بافتی تا حد امکان کمک می‌کند.

همچنین کورتنها با تأثیر بر نحوه عملکرد گلبول‌های سفید فعالیت سیستم ایمنی را کاهش می‌دهند تا از آسیب بیشتر در منطقه دچار التهاب جلوگیری کنند.

در چه مواردی تزریق کورتون در گوش انجام می‌شود؟

هنگامی که فرد دچار کم شنوایی ناگهانی(Sudden Hearing Loss) یا به اصلاح سکته گوش شود از دارو‌های ضدالتهابی نظیر کورتون یا دگزامتازون جهت از بین بردن التهاب در منطقه حلزون و بازگشت شنوایی و علائم همراه آن استفاده می‌شود.

همچنین در مواردی که فرد دچار بیماری منییر باشد برای کاهش علائم سرگیجه، وزوز و کم شنوایی از تزریق کورتون در پرده گوش استفاده می‌شود.

سکته گوش چیست؟

افت ناگهانی(SSHL) یا سکته گوش به از دست دادن سریع شنوایی در یک روز یا طی چند روز گفته می‌شود. به طور دقیق‌تر می‌توان گفت افت شنوایی به میزان ۳۰ دسی بل یا بیشتر در ۳ فرکانس شنوایی یا بیشتر در طول ۷۲ ساعت به عنوان افت ناگهانی شنوایی یا سکته گوش درنظر گرفته می‌شود.

در اکثر موارد سکته گوش در بعد از بیدار شدن درهنگام صبح و تنها در یک گوش اتفاق می‌افتد. علت دقیق سکته گوش مشخص نیست اما جنبه‌های ویروسی، مشکلات عروقی، مشکل در خون‌رسانی حلزون، عفونت‌ها، ضربه شدید به سر، بیماری‌های خودایمنی، استرس‌های شدید، بیماری نورولوژیک نظیر‌ام اس می‌تواند سبب بروز مشکل یا التهاب در سلول‌های مویی حلزون یا عصب شنوایی می‌شود.

علائم و راه‌های تشخیص سکته گوش چیست؟

در اکثر افرادی که دچار سکته گوش می‌شوند علائمی نظیر احساس سرگیجه و گیجی، احساس کم شنوایی یا نامفهوم بودن کلمات در گوش دچار سکته، شنیدن صدا یا شروع وزوز در گوش، احساس کیپی و گرفتگی، حالت تهوع دیده می‌شود.

برای تشخیص قطعی سکته گوش انجام تست شنوایی یا نوارگوش در کلینیک‌های شنوایی سنجی لازم می‌باشد. انجام‌ام ار‌ای جهت رد تومور شنوایی نیز لازم است. تومور شنوایی یا شوانوم وستیبولار نیز در اکثر موارد به صورت یک طرفه(تنها در یک گوش) ایجاد می‌شود. همچنین معاینه گوش برای بررسی پرده گوش، وجود یا رد عفونت‌های گوش میانی توسط متخصص شنوایی‌شناس یا گوش حلق بینی انجام می‌شود.

بهترین درمان سکته گوش

بعد از تشخیص سکته گوش توسط ارزیابی‌های شنوایی تجویز کورتون به صورت تزریق در پرده گوش یا خوراکی برای درمان سکته گوش انجام می‌شود. دقت داشته باشید تزریق کورتون در پرده گوش باید توسط متخصص گوش حلق بینی انجام شود. در اکثر موارد تزریق کورتون در چند جلسه و به صورت روزانه و ممتد باید انجام شود.

  • نکته: بهتراست برای بررسی مؤثر بودن تزریق کورتون یا دگزامتازون قبل و بعد از تزریق تست شنوایی سنجی یا ادیومتری انجام شود.

توجه داشته باشید برای تأثیرگذاری و مؤثربودن درمان دارویی نباید دوره طلایی درمان سکته گوش از دست داده شود. ۲ هفته اول(۱۴ روز) بعد از شروع علائم سکته گوش شامل کم شنوایی متوسط تا شدید، وزوزگوش، سرگیجه، احساس کیپی و گرفتگی، حالت تهوع باید درمان انجام شود.

در غیراین صورت شانس برگشت علائم و درمان مؤثر کاهش و از بین می‌رود. (در بعضی مقالات دوره طلایی درمان سکته گوش ۲ تا ۶ هفته بعد از شروع علائم نیز اشاره شده است اما بهتر است هرچه سریعتر برای درمان اقدام شود به این دلیل که هر چه زمان درمان زودتر باشد شانس بهبود و بازگشت علائم نیز افزایش می‌یابد)

  • نکته مهم: در اکثر موارد فرد دوره طلایی درمان سکته گوش را از دست می‌دهد زیرا سکته گوش با کاهش فشار یا کاهش قند خون اشتباه گرفته می‌شود و بعد از گذشت زمان زیادی فرد به دنیال درمان کم شنوایی و وزوز به پزشک مراجعه می‌کند. حتماً در صورت داشتن علائم سکته گوش به متخصص شنوایی‌شناس یا گوش حلق بینی مراجعه شود. البته ممکن است در بعضی از افراد حتی با تزریق کورتون نیز علائم سکته گوش باقی بماند.
  • نکته مهم: در صورتی که بیمار دوره طلایی درمان را از دست بدهد یا تزریق کورتون بی‌فایده باشد می‌توان با استفاده از سمعک‌های ماسکردار کم شنوایی و وزوز گوش را برطرف کرد. درواقع سمعک‌های ماسکردار با تقویت صدا سبب شنیدن بهتر صدای اطراف و گفتار و همچنین از ضعیف‌تر شدن عصب شنوایی جلوگیری می‌کنند و به مرور به کاهش و حذف وزوز کمک می‌کنند. توجه داشته باشید در صورت عدم استفاده از سمعک مناسب به مرور شنوایی به طور کامل از بین می‌رود و با از بین رفتن شنوایی، شدت وزوز نیز افزایش می‌یابد.

مراقبت بعد از تزریق کورتون در گوش

در صورت تزریق کورتون در پرده گوش بهتر است موارد زیر رعایت شود:

  • استحمام معمولی مشکلی ندارد.
  • بهتراست به مدت ۱۲ ساعت به احتمال شروع سرگیجه یا عدم تعادل ناشی از تزریق کورتون از رانندگی خودداری کنید.
  • احتمال تجربه درد خفیف در محل تزریق به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت وجود دارد.
  • در صورت داشتن درد ناشی از تزریق کورتون یخ بهترین درمان است. در صورت نیاز می‌توانید چند بار در روز به مدت ۲۰ دقیقه از یخ استفاده کنید.
  • به مدت ۷۲ ساعت از حرارت دادن به ناحیه تزریق خودداری کنید. در این مدت از کیسه آب گرم، سونا یا اتاق بخار استفاده نکنید.
  • می‌توانید فوراً رژیم دارویی معمول خود از جمله دارو‌های مسکن، ضد التهاب و رقیق‌کننده‌های خون را مجدداً شروع کنید.
    عوارض جانبی بعد از تزریق کورتون می‌تواند شامل گرگرفتگی، تپش قلب خفیف، بی‌خوابی، احساس اضطراب، بی‌قراری یا سردرد باشد اما معمولاً این عوارض بعد از چند روز برطرف می‌شوند.

عوارض تزریق کورتون و دگزامتازون در گوش

تزریق کورتون از طریق سوزن‌های باریک انسولین و در پرده گوش انجام می‌شود. عوارض تزریق کورتون یا دگزامتازون در پرده گوش شامل:

  1. درد شدید گوش
  2. احساس سوزش و سوختن یا بی‌حس شدن زبان
  3. افزایش شدت وزوز گوش(به صورت موقت)
  4. احساس گیجی
  5. سرگیجه (معمولاً موقت است)
  6. پارگی پرده گوش
  7. بروز عفونت گوش میانی
  8. احساس کیپی و پری
  9. سردرد
  • توجه۱: پارگی پرده گوش ناشی از تزریق کورتون یا دگزامتازون در طول چند هفته بعد از تزریق ترمیم می‌شود.
  • توجه۲: عوارض بعد از تزریق کورتون یا دگزامتازون که در بالا به آن‌ها اشاره شد بعد از چند روز از بین می‌رود اما بهتر است برای چندماه از مسکن استفاده شود.

هزینه تزریق کورتون در گوش

پروتوکل یا استاندارد جهانی برای تعداد جلسات تزریق کورتون در پرده گوش وجود ندارد اما به طور معمول تزریق کورتون در چند جلسه (۴ تا ۸ جلسه) به صورت روزانه انجام می‌شود. دقت داشته باشید تزریق کورتون باید توسط متخصص گوش حلق بینی انجام شود که به صورت تقریبی هزینه هر جلسه تزریق در حدود ۸۰۰ تا ۱ میلیون می‌باشد.

آیا تزریق کورتون برای درمان کم شنوایی مفید است؟

همانطور که در بخش بالا بیان شد تزریق کورتون برای درمان کم شنوایی ناشی از سکته گوش یا افت ناگهانی بسیار رایج و مورد استفاده قرار می‌گیرد. اگر تزریق کورتون به موقع انجام شود احتمال بازگشت شنوایی بسیار بالا است(طبق بعضی از مقالات دوره طلایی ۲ هفته و در دیگر مقالات ۲ تا ۶ هفته برای تزریق کورتون و بازگشت شنوایی زمان وجود دارد).

همچنین برای کاهش علائم(سرگیجه و کم شنوایی) ناشی از بیماری منییر نیز تزریق کورتون انجام می‌شود اما در مواردی که کم شنوایی به علت‌های دیگر به طور مثال ضربه صوتی یا فیزیکی، پیرگوشی(کم شنوایی ناشی از سن)، دارو‌ها و... ایجاد شود تزریق کورتون یا دگزامتازون تأثیری در بازگشت شنوایی ندارد.

آیا تزریق کورتون در گوش برای درمان وزوزگوش مفید است؟

زمانی که شروع وزوزگوش به دلیل بروز التهاب در گوش میانی یا داخلی باشد استفاده از کورتون به صورت خوارگی یا تزریقی مفید می‌باشد. در بخش بالا بیان کردیم که یکی از علائم سکته گوش وزوز یا شنیدن صدا می‌باشد. در اکثر موارد با بازگشت شنوایی علائم وزوز نیز از بین می‌رود اما دقت داشته باشید در بعضی موارد حتی با بازگشت شنوایی نیز علائم وزوز باقی می‌ماند.

همچنین در مواردی که وزوزگوش ناشی از عفونت یا تورم در گوش میانی باشد استفاده از قطره‌های کورتون گزینه بسیار خوبی می‌باشد که علاوه بر کاهش درد ناشی از عفونت به درمان نیز کمک می‌کند.

بنابراین میزان مفید بودن تزریق کورتون یا استفاده خوراکی از کورتون همانند کم شنوایی به علت یا عامل شروع وزوز بستگی دارد.

کلینیک شنوایی، سمعک و وزوز فراشنوا

مشاوره، ارزیابی و درمان قطعی وزوز گوش با جدیدترین روش‌های روزدنیا نظیر سمعک‌های ماسکردار، تحریکات الکتریکی، صدادرمانی، لیزرتراپی و... در مرکز تخصصی شنوایی و وزوز فراشنوا انجام می‌شود. همچنین تجویز جدیدترین سمعک‌ها با گارانتی معتبر و با شرایط پرداخت اقساط و استفاده از بیمه برای مراجعین با کم شنوایی و وزوز ارائه می‌شود.

برای مشاوره با متخصصین فراشنوا با شماره‌های زیر تماس حاصل فرمایید:
۰۲۱۸۸۹۴۹۳۶۸
۰۲۱۸۸۹۵۸۸۲۳
۰۹۱۰۵۲۴۱۰۷۱
برای مشاهده تجربه بیماران با وزوزگوش و سمعک به اینستاگرام فراشنوا مراجعه فرمایید:
@Samak_farashenava


دیدگاه ها درباره تزریق کورتون برای درمان وزوز گوش

سلام
خسته نباشید
بنده دچار وزوزگوش بخاطر سکته گوش شدم و حدود 6 سری هم تزریق کورتون انجام دادم اما هیچ فایده ای نداشت
بهترین سمعکی که برای بنده مناسب باشه چه مدلیه؟ و باید حتما دوتا سمعک استفاده کنم؟
عکس تست شنواییم رو برای شماره ای 910 فرستادم هنوز جوابی داده نشده

با سلام
در واتس اپ مطب مدل سمعکی که مناسب شما باشه بهتون گفته میشه
چون سکته گوش داشتید و تزریق کورتون برای شما فایده ای نداشته
برای درمان وزوزگوش و جلوگیری از بدترشدن شنوایی استفاده از سمعک بهترین گزینه می باشد


دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.


09105241071
تماس با ما